Dr zara left-01

FAQ 1: Adakah produk I-Sihat ini mendapat kelulusan halal JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia)?

DR ZARA: Ya, semua produk I-Sihat telah mendapat kelulusan halal dari pihak JAKIM.

 

FAQ 2: Dimanakah produk I-Sihat ini dikeluarkan / diperbuat?

DR ZARA: Produk I-Sihat diperbuat daripada susu kambing organik yang diimport dari Netherland dan diproses di kilang 100% Bumiputera muslim.

 

FAQ 3: Adakah I-Sihat susu kambing ini bersifat panas/ berasid?

DR ZARA: Tidak, I-Sihat Susu Kambing tidak bersifat panas. Ianya tidak akan menaikkan suhu badan pengguna ataupun menyebabkan tekanan darah tinggi meningkat. I-sihat susu kambing bersifat alkali, jadi ia dapat menyeimbangkan tahap pH dalam badan anda. Malah, protein yang terkandung di dalam i-sihat susu kambing dapat membantu menstabilkan tekanan darah anda, inshaAllah.

 

FAQ 4: Adakah wanita hamil boleh mengambil i-sihat susu kambing?

DR ZARA: Ya. Saya amat menyarankan ibu hamil untuk mengambil produk I-Sihat susu kambing Asli atau I-Sihat susu kambing VACHOC kerana ianya amat baik untuk ibu mengandung dan membantu perkembangan janin dalam kandungan. Pengambilan susu kambing I-Sihat dapat membantu para ibu mendapat tenaga yang secukupnya, melancarkan penghadaman, menguatkan antibodi badan, menghalang anemia (kurang sel darah merah) serta memperbanyakkan susu badan (milk booster) apabila bersalin kelak. Manakala untuk perkembangan bayi, susu kambing I-Sihat membekalkan kandungan kalsium dan asid folik yang tinggi bagi menguatkan tulang dan mencegah masalah kecacatan saraf pada bayi.

 

Dr zara right-01

Dr zara left-01

FAQ 5 : Bagaimanakah cara untuk mendapatkan produk ini?

DR ZARA: Produk I-Sihat boleh didapati dengan mudah menerusi belian secara online atau offline. Pembelian melalui kaedah online hanya perlu membuat tempahan di mana-mana media online i-sihat termasuklah di website kami menerusi belian pantas di: www.isihat.com.my. Setelah pembayaran anda disahkan, pihak I-Sihat akan membuat pengeposan ke alamat anda. Manakala pembelian secara offline, COD, Home Delivery dan online sale juga boleh didapati di outlet-outlet kami di sekitar kawasan anda atau boleh menghubungi ejen Gold kami yang berkhidmat mewakili kawasan anda. Segala maklumat para ejen Gold kami dan outlet terpilih juga boleh didapati di dalam website kami di: www.isihat.com.my

 

FAQ 6: Adakah susu kambing boleh mengubat penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, gastrik, asma dan sebagainya?

DR ZARA : Susu kambing bukanlah ubat-ubatan, ianya adalah salah satu makanan tambahan yang berkhasiat dan merupakan makanan sunnah. Setakat ini tiada bukti saintifik yang konkrit berkenaan perkara ini tetapi terdapat kajian- kajian berkenaan perkara ini yang memberikan keputusan positif dan membantu pesakit-pesakit mendapatkan tahap kesihatan yang lebih baik.

FAQ 7 : Bolehkah susu kambing I-Sihat dicampur dengan minuman lain?

DR ZARA : Boleh. Susu kambing I-Sihat amat sesuai untuk dicampur dengan serbuk coklat, nestum, oat, sirap, dan lain-lain. Malah I-Sihat susu kambing asli sesuai untuk digunakan dalam masakan sebagai pengganti santan dan sesuai untuk jenis masakan seperti puding, kek, biskut dan aneka pencuci mulut serta lauk-pauk. Tiada kesan sampingan malah menjadi menu sihat harian anda dan berkhasiat untuk seisi keluarga.

 

FAQ 8: Adakah I-Sihat susu kambing sesuai bagi bayi?

DR ZARA : Saya menyarankan agar I-sihat susu kambing Asli boleh diambil oleh bayi yang berumur 1 tahun ke atas sebagai makanan pelengkap kepada anak anda. Ibu bapa perlu membuat pemantauan berkala terhadap najis dan pembesaran (berat badan) anak-anak. Sekiranya terdapat sebarang perubahan pada bayi hendaklah dihentikan sementara waktu dan boleh menghubungi pihak kami untuk konsultasi seterusnya.

NOTA: I-sihat sangat menyokong penyusuan susu ibu.
Berikut adalah cara bancuhan I-sihat Susu Kambing Asli bagi bayi:

Cadangan penyediaan : 1 scoop 60ml/2 ounce air suam
Cadangan hidangan: 3-4 kali sehari

 

Dr zara right-01

Dr zara left-01

FAQ 9: Anak saya alah kepada susu lembu adakah dia tidak alah kepada susu kambing?

DR ZARA: Ya mungkin, kerana komposisi a-lactalbumin dan b-lactoglobulin (sejenis Protein susu) diantara susu kambing dan susu lembu adalah tidak sama.
Susu kambing juga mempunyai tahap laktosa yang lebih rendah berbanding laktosa dalam susu lembu, iaitu dalam anggaran 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung yang lain.

 

FAQ 10: Apakah perbezaan I-Sihat Susu Kambing ASLI, VACHOC Plus 10 dan PREMIUM BERRY?

DR ZARA: I-sihat susu kambing ASLI merupakan susu kambing 100% organik tanpa gula tambahan, krimer yang minimum, tanpa perisa tambahan dan tanpa bau hamis manakala Vachoc Plus 10 pula adalah susu kambing premix hasil gabungan perisa Vanila Dan Coklat yang diperkaya dengan 10 makanan sunnah. I-Sihat Premium Berry pula adalah minuman kolagen berasaskan susu kambing yang diperkayakan dengan 15 bahan aktif semulajadi terbaik dan terpilih dari seluruh dunia khas untuk wanita dan lelaki yang inginkan kulit sihat, cantik, putih serta anjal dan menambah tenaga serta memperbaiki kelansungan kesihatan tubuh badan anda.

 

FAQ 11: Bagaimanakah cara penyediaan dan pengambilan I-Sihat susu kambing bagi org dewasa?

DR ZARA: Penyediaannya mudah sekali iaitu hanya masukkan 4 scoop atau 1 sachet I-Sihat susu kambing asli, vachoc atau premium berry dan dibancuh menggunakan 200ml air suam atau sejuk. Boleh dibancuh menggunakan shaker. (Shake, shake je uolls). Diambil 2 kali setiap hari iaitu pada waktu sarapan dan malam sebelum masuk tidur.

 

FAQ 12: Berapa lamakah Susu Kambing I-sihat boleh bertahan selepas dibancuh?

DR ZARA : Kesemua produk I-Sihat Susu Kambing dirumuskan untuk bertahan sehingga 6 jam dalam keadaan suhu bilik (20 hingga 25 darjah selsius) setelah dibancuh dengan cara penyediaan yang telah disyorkan. Namun ianya jua bergantung kepada "hygine practice" semasa membancuh susu.

 

Dr zara right-01

Dr zara left-01

FAQ 13: Apakah bentuk pembungkusan produk i-sihat?

DR ZARA : Terdapat pelbagai keistimewaan susu kambing i-sihat. Salah satunya adalah dari segi pembungkusan. Produk i-sihat didatangkan dalam 2 jenis pembungkusan bagi memudahkan pelanggan kami iaitu dalam bentuk 'pouch' (paket besar) beserta skop bancuhan & pek 'sachet' (paket kecil). Sekotak produk susu I-Sihat yang berbentuk 'pouch' mempunyai susu seberat 500g. Manakala sekotak produk susu I-Sihat yang berbentuk 'sachet' mengandungi 20 'sachet' seberat 25g masing masing dan berat keseluruhan juga adalah sama iaitu 500g. Istimewanya lagi adalah harga bagi kedua-dua jenis pembungkusan ini adalah sama. Oleh itu i-sihat sesuai untuk di bawa ke pejabat dan travel ke mana saja kerana mempunyai pek sachet yang mudah dibawa, manakala para ibu yang lebih suka menyimpan susu di dalam bekas untuk bancuhan anak lebih selesa memilih pek besar/pouch beserta skop.